Tarbosaurus

Tarbosaurus „děsivý ještěr“ žil v období pozdní křídy (asi před 70 miliony let) na území současného Mongolska a Číny. Dosahoval v průměru délku kolem 9,5 metru a hmotnosti asi 4 tuny, největší objevené exempláře však dosahovaly délky až 12 metrů.

Tarbosaurus-dinosaurus

Představoval nejspíš vývojově nejbližšího příbuzného populárního severoamerického druhu Tyrannosaurus rex, kterému se i značně podobal a blížil se mu také svými rozměry. Tarbosaurus se živil převážně hadrosauridy a sauropody. V době jeho výskytu v ekosystémech souvrství Nemegt zde byly teploty o 10 °C vyšší než dnes a zalesněná krajina tvořená zejména dřevinami z čeledi Araucariaceae byla podstatně vlhčím a k životu vhodnějším místem než dnes.

Vědecká klasifikace

  • Říše: živočichové (Animalia)
  • Kmen: strunatci (Chordata)
  • Třída: plazi (Sauropsida)
  • Nadřád: dinosauři (Dinosauria)
  • Řád: plazopánví (Saurischia)
  • Podřád: Theropoda
  • Infrařád: Coelurosauria
  • Nadčeleď: Tyrannosauroidea
  • Čeleď: Tyrannosauridae
  • Rod: TarbosaurusMalejev, 1955
  • Binomické jméno: Tarbosaurus bataar (Malejev, 1955)

 

Zdroj textu: Tarbosaurus na wikipedii

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde.